Van polderbos naar stadsbos: Almeerderhout ondergaat metamorfose

12 mrt 2023 door De Havenaar
Boswachter Amy Zeeman, tweede van links, lichtte zaterdag op de Havenkom aan belangstellenden de plannen voor het stadsbos toe. 

Door Thijs Wartenbergh

Een stadsbos van 1400 hectare groot, dat meegroeit met de stad, inspeelt op wensen van Almeerders, bijdraagt aan een groene en gezonde leefomgeving, de ecologie versterkt, een boscircuit krijgt dat alle bosgebieden met elkaar verbindt, drie ‘bossferen’ telt en voorzien wordt van bijzondere locaties, bosiconen. Kortom: het Almeerderhout wordt het stadsbos van de toekomst. Een metamorfose van polderbestuur naar stadsbos. De werkzaamheden daartoe moeten in 2038 gereed zijn.

Met die oppervlakte krijgt Almere een omgeving van groen en blauw die anderhalf maal zo groot is als het Amsterdamse Bos, vier keer zo groot als Central Park in New York en een geheel waar het Vondelpark dertig maal in past. 

Het plan komt (logischerwijs) uit de koker van Staatsbosbeheer, dat het bos beheert, en de gemeente Almere. Een ingrijpen in de huidige situatie wordt met name ingegeven door een  grotere vraag naar natuurbeleving (dat bleek uit eerder gehouden praatsessies met betrokkenen), ontspanning en sport. En voorts de sterfte van essen en populieren, de versnelde klimaatverandering en de wereldwijde ontbossing. Dit alles was aanleiding voor een nieuwe visie op het bos. In dat beeld wordt het geheel opgedeeld in drie sferen: wildbos, puurbos en parkbos. 

Doet Almeerderhout, gelegen tussen de A6 en A27 en al in aanleg voordat de eerste bewoners in Almere arriveerden. wordt langzaam maar zeker omringd door woonwijken. Denk aan Nobelhorst, Oosterwold en Vogelhorst. Haven en dit drietal woonomgevingen krijgen elk een zogenaamde boskamer, goed toegankelijk (in Haven met name nabij de Klavergriend, richting het kasteel) ingericht naar de wensen van bewoners van deze stadsdelen. Informatiebijeenkomsten om deze suggesties te verzamelen volgen binnenkort. Rond de zomer kan, aan de hand van een landschapsarchitect, een plan worden gepresenteerd. 

Terug naar overzicht

Gerelateerd nieuws

Kerstverhaal van Wil

Karel zit voor het raam en kijkt naar buiten naar de vogeltjes die zaadjes pikken uit de vetbal die aan het vogelhuisje hangt. Het is zijn enige...

Lees artikel