Zorgen om eventuele elektriciteitsmasten in Gooimeer

16 apr 2023 door De Havenaar

Door Thijs Wartenbergh

Hoogspanningsmasten in het Gooimeer? Het leek tot voor kort een ondenkbaar scenario, maar wordt als optie wel degelijk genoemd in een studie, een voorlopige verkenning, van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. 

Meerdere locaties in Almere Haven, breed genomen ten zuiden van de A6, kunnen in aanmerking komen voor de plaatsing van masten. Tennet, beheerder van het hoogspanningsnet in ons land, laat desgevraagd weten dat een en nader zich nog in een voorbereidende fase bevindt en nog geen definitieve beslissingen zijn genomen. Mede daarom kan nu nog protest worden aangetekend tegen de plannen. Dat kan nog tot en met 20 april (zie www.rvo.nl/diemen-ens). Inmiddels zijn over het onderwerp diverse informatiebijeenkomsten geweest.

Wijken als de Velden, Overgooi, Almere Hout, Nobelhorst en Oosterwold worden in de plannen in meer of mindere mate betrokken bij de impact van de nieuwe masten (nodig voor extra energie tbv de energietransitie). 

Bewoners uit deze wijken maken zich grote zorgen over de plannen. Zij vinden het een drama als de masten in het Gooimeer worden geplaatst. Zij roepen bewoners op om zoveel mogelijk hun bezwaren via de website van RVO kenbaar te maken. Tennet laat weten dat zoveel rekening wordt gehouden met de inbreng van de protesten. ‘Die wegen wel degelijk mee bij het maken van een definitieve beslissing voor een definitief tracé van de masten. 

Veel hinder voor inwoners van de hierboven genoemde wijken kan worden voorkomen als een deel van het traject, zo’n negen kilometer, onder de grond wordt gelegd. Tennet zegt daar geen voorstander van te zijn omdat deze oplossing te duur is en minder geschikt voor het uitvoeren van reparaties. Deze optie is echter eerder toegepast tussen Delft en Pijnacker, over een soortgelijke afstand, waarmee veel overlast voor betrokkenen werd voorkomen. De zich zorgen makende Almeerders hopen op eenzelfde toepassing in Almere.

Enige animatiefoto’s van de mogelijke plaatsing van masten in het Gooimeer, afkomstig van de RVO.: masten op een rij in het water van het Gooimeer en geheel recht s een elektriciteitsmaatsmast.

Terug naar overzicht