Workshop voor streetart-kunstwerk bij fietstunnel

06 mrt 2023 door beheerder
Jongeren proberen uit hoe het is om met spuitbussen iets moois te creëren

Tekst: Thijs Wartenbergh 

Hoe geef je een donkere en als onveilig ervaren fietstunnel in de Oldewierde (Oldepoort) een andere uitstraling? Met een streetart-project bijvoorbeeld. Het design, van grafisch ontwerper Irma van Zijl, is door de gemeente goedgekeurd en dient daarmee als uitgangspunt voor het kunstwerk.

Nu moest alleen een aantal jongeren in een workshop nog geleerd worden hoe ze de bijbehorende spuitbussen hanteren om op 18 en 19 maart dit kunstwerk mede tot stand te brengen. Die training vond afgelopen zaterdag plaats bij Steiger 24, verzamelgebouw voor creatieve bedrijven.

‘Mede’, want graffiti-artist Kasper Jongejan, bijgestaan door Van Zijl, die eveneens een spoedcursus onderging, nemen het leeuwendeel van het kunstwerk voor hun rekening. De jongeren houden zich bezig met de aanvulling ervan. Zij merkten dat aan de slag gaan met de spuitbussen niet zomaar gaat. Daar is wel enige oefening voor nodig.

Het oppimpen van de fietstunnel is nodig omdat deze doorgang geen prettige reputatie heeft. Irma, die vlak bij de doorgang woont: ‘Sommige bewoners rijden liever om dan dat ze er gebruik van maken. Dat zegt wel iets.’ 

De tunnel zal medio maart een ware metamorfose hebben ondergaan, een die voor een figuurlijke en letterlijke verbinding van de buurt zorgt. Het plan van Irma was een van de winnaars op de Maak-Wat-Van-Je-Dorp-dag van stichting Havenidee. Die zorgt voor de financiering. 

Terug naar overzicht