Wethouder Lindenbergh: ‘Kustzone telt drie risico’s’

02 jun 2023 door De Havenaar

door Thijs Wartenbergh 

Hopen dat de woningen en het hotel in het Kustzone-project tijdig een stroomafsluiting krijgen, afwachten of rondom het aspect stikstof geen nieuwe rechterlijke uitspraken worden afgekondigd en het buitendijks bouwen, is dat wel volledig beheersbaar? 

De bouw van 255 woningen, 10 procent van het aantal dat voor 2030 gerealiseerd moet zijn in Haven (voor heel Almere 25.000), op een locatie tussen ruwweg het Havenhoofd, de Jutter en de Havenkom, blijkt een risicovolle operatie. 

Althans, riskanter dan een paar jaar geleden werd gedacht. Dat bracht wethouder Julius Lindenbergh (VVD) tijdens een tournee van een deel van de Almeerse raad langs diverse stadsdelen. Afgelopen donderdag was Haven aan de beurt. De Goede Rede gold daarbij als alternatieve vergaderplek, bedoeld om de bevolking op te zoeken.

Het Kustzone-plan werd met aandacht vanuit de gemeenteraad na een periode van vijf jaar stilte uit zijn slaap gekust. Met name de stikstofproblematiek gooide de bouwplannen op slot. Terugkijkend meende Lindenbergh dat de Havenaren tussentijds wel wat beter geïnformeerd hadden mogen worden. Want, hoe zat het eigenlijk, sinds 2018, met een opzet waarbij ruim baan wordt gegeven aan woningen in met name het hogere segment? Niet iedereen is daar blij mee, met name de PvdA niet. Die ziet graag meer betaalbare huizen in deze opzet. En dan zijn er nog wat onduidelijkheden: hoe zit het met de bereikbaarheid van dit deel van Haven en hoeveel bomen moeten er gekapt worden voor de huizenbouw?

Een van de drie door Lindenbergh genoemde risico’s, de levering van stroom, was vijf jaar geleden niet nog nauwelijks in beeld. Hij noemde het de ‘netcongestie’. Clubs als Tennet kunnen de toenemende vraag naar elektriciteit niet aan. ‘Een landelijk probleem’, aldus de VVD’er, ‘waar ook wij niet aan ontkomen. We gaan met de bouwplannen gewoon door. Vertraging bij de oplevering is niet ondenkbaar. Hopelijk wordt dit soort problemen tijdig opgelost.’

Tijdig Havenaren betrekken bij het Kustzone-plan werd al eerder breed omarmd en werkt in de praktijk. Zo zal de hoogbouw (maximaal zes hoog, ca. 20 meter, verder van de bestaande bouw komen dan eerder was bedoeld. En de inwoners krijgen nog kans een zienswijze in te dienen, de raad mag nog haar zegje doen: de eerste paal gaat morgen nog niet de grond in. Wanneer dat wel het geval is, daar konden de betrokkenen in de Goede Rede geen zinnig woord over zeggen. 

In de tussentijd zou het handig zijn als de perikelen rondom de Reddingsbrigade, kanovereniging Aquavite en Scouting worden opgelost (zij moeten verdwijnen van hun huidige onderkomen, ook de Jutter wordt verplaatst). De drie verenigingen komen door de verhuizing richting het surfstrandje op hoge kosten en zijn evenmin blij met een periode van tien jaar voor de huur van de grond.

Terug naar overzicht