Street art kunstenaars gezocht in Almere Haven

19 feb 2023 door De Havenaar

Door Thijs Wartenbergh

In Almere Haven wordt in de maand maart fietstunnel Oldepoort compleet voorzien van street art. Dit initiatief van beeldend kunstenaar Irma van Zijl kan gerealiseerd worden doordat zij één van de winnaars was op de Maak-Wat-Van-Je-Dorp-dag van stichting Havenidee. 

Voor invulling van het ontwerp en het aanbrengen van de muurschildering zoekt Irma twaalf jongeren tussen de 12 en 25 jaar uit Haven om aan mee te doen. 

De Oldepoort in Almere Haven is een belangrijke verbindingstunnel voor fietsers, wandelaars en scootmobiels die vanuit wijkdeel ‘De Wierden’ richting de winkels in het centrum rijden. Deze tunnel wordt momenteel als donker en onveilig ervaren. De verlichting is overdag uitgeschakeld en de ene lamp geeft ook ’s nachts weinig licht. 

Door de lengte en diepte van de fietstunnel is er ook geen zicht vanuit de buurt op en in de tunnel. Het plan is nu om samen met een groep jongeren uit Almere Haven, bij voorkeur uit de buurt zelf, een waar street art kunstwerk te realiseren in deze fietstunnel. 

Opzet is om verbinding te creëren tussen jongeren en bij te dragen aan een groter veiligheidsgevoel onder de bewoners. Samen een kleurrijke buurt creëren, zorgt voor verbinding. De gemeente ondersteunt het project en heeft inmiddels de verlichting al enigszins verbeterd.

Jongeren die mee gaan doen aan het project worden begeleid door Irma van Zijl en door de bekende Almeerse graffitikunstenaar Kasper Jongejan. In een aantal workshops worden de deelnemers op professionele wijze meegenomen in het ontwerpproces en geleerd hoe ze hun eigen ontwerp in het totaal in kunnen brengen. 

En ook hoe zij dit vervolgens daadwerkelijk kunnen maken: ieder herkent eind maart zijn eigen deel in de metamorfose van de tunnel.

Geïnteresseerde jongeren vinden meer informatie op www.haven-art.nl.

Terug naar overzicht