Shantykoor eerste Vaandeldrager van Almere

06 jun 2023 door De Havenaar

Shantykoor Almere, dat repeteert in Haven en in Almere en ver daarbuiten optredens verzorgt, is de eerste vereniging die gedurende een jaar in het bezit komt van het Vaandel van de Almeerse Amateurkunst. Hieraan was een prijzengeld van 1000 euro gekoppeld. 

Dat werd zaterdagmiddag 4 juni bekendgemaakt in de Kunstlinie door wethouder Kees Ahles (Kunst en Cultuur) tijdens de Dag van de Amateurkunst.

De organisatie ervan was in handen van het Cultuurfonds Almere. Dat wilde met deze dag meer aandacht vragen voor verenigingen die op amateurbasis cultureel bezig zijn. 

Met de toekenning van het vaandel wil het cultuurfonds meer erkenning en zichtbaarheid vragen voor een vereniging die zich positief heeft onderscheiden. Een voorbeeld is voor andere gezelschappen. Sterker uit een slechte situatie komt. Voorop loopt, een vaandeldrager is.

De keuze viel daarbij op het shantykoor omdat dit door een fors ledenverlies (mede door corona, van 54 naar 35) zijn rug rechtte, besloot de bakens te verzetten en vrouwen toe te laten tot dit koor dat vanwege het repertoire – zeemansliederen – van oorsprong volledig uit mannen bestond. 

Het idee bleek niet veel minder een cultuurschok binnen de gelederen teweeg te brengen. Edze Hiemstra (verantwoordelijk voor de per en sponsoring) zei in dit verband. ‘U kent misschien het gezegde: “Vrouw op een schip? Vaart zo op een klip”. We hebben intern wat strubbelingen moeren overwinnen, maar we zijn blij met het resultaat als gemengd koor”. 

Voorzitter Riet Wartenbergh belichaamt als vrouwelijk voorzitter van het shantykoor de ommezwaai die ook op bestuurlijk niveau is gemaakt. ‘Met de 13 vrouwen erbij hebben we een gezelschap dat klinkt als een klok, met een mooie klankkleur.’ 

Ahles roemde bij de prijswinnaar de flexibiliteit om een hele andere koers te varen. ‘Daarmee is het koor klaar voor de toekomst’. Ook werd aangehaald dat de vereniging al meer dan 20 jaar Almere vertegenwoordigt en een grote zelfwerkzaamheid kent. Het shantykoor is een jaar lang tevens ambassadeur voor de gehele amateursector in Almere. 

Riet Wartenbergh en Edze Hiemstra van het shantykoor Almere: blij met het vaandel en het bijbehorende geldbedrag.

Terug naar overzicht