Onderzoek naar alternatieve wijkverwarming afgerond
Bijdrage van Thijs Waterbergh
De gemeente heeft, in overleg met woningcorporaties, een technisch onderzoek in de Wierden afgerond waarbij is bekeken hoe deze buurt duurzaam verwarmd kan worden. Een van de opties is om hierbij aquathermie toe te passen.
Daarbij wordt water gebruikt voor het verwarmen en koelen van woningen. Het gaat om warmte en koude uit met name oppervlaktewater. Hierbij kan gedacht worden als nabijgelegen mogelijkheden als het Gooimeer en de singel in Almere Haven, de
diverse grachten, die hiervoor gebruikt kunnen worden.
Dat zegt Anke Delfos, projectmanager energie bij de gemeente. ‘Twee jaar geleden is de Transitievisie Warmte door de gemeenteraad vastgesteld. Daarbij werd aangegeven hoe we toe kunnen werken naar een fossielvrije manier van woningen verwarmen. Een vervolgstap was een wijk uit te kiezen, een zogenaamde verkenningsbuurt, in dit geval de Wierden, en via alternatieve energiebronnen doorberekenen – zowel individueel als collectief – wat de beste aanpak zou kunnen zijn. De resultaten ervan mag ik niet doorspelen. Die moeten eerst op ambtelijk niveau en door de gemeenteraad worden besproken.’
Op het terrein van de Floriade is bij wijze van proef aquathermie in combinatie met warmte-koudeopslag toegepast. Op 8 februari wordt in Corrosia door ‘Stadswijkverwarming’ een bijeenkomst gehouden, een ‘Warmtecafé, waarbij door diverse experts voor bewoners uit Haven uiteengezet wordt hoe de fossielvrije toekomst van Hven eruit zou kunnen zien.
Denemarken vormt op dit vlak een voorbeeld hoe wijkverwarming gestalte zou kunnen krijgen. In dat land er al de nodige ervaring mee. Volgens Delfos ligt dat nog niet zo makkelijk omdat het wachten is op de nieuwe Warmtewet, en met name wat daar aan richtlijnen en regels in staan.