Later deze maand tweede Warmtecafé
Overzicht van de eerste, goedbezochte bijeenkomst van het Warmtecafé.
door Thijs Wartenbergh
Eind deze maand wordt een tweede Warmtecafé gehouden. Daarbij praten Havenaren over de toekomstige switch van fossiele verwarming van de huizen naar een duurzame aanpak. De locatie wordt nog nader bekendgemaakt.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door het burgerinitiatief Stadswijkverwarming. De verwachting is dat we naar een aardgasvrije stad gaan in de komende tientallen jaren.
Almere wil starten met de oudere wijken en buurten. Daar valt namelijk de meeste winst te behalen voor de inwoners. Veel huizen zijn slecht geïsoleerd en de energiekosten zijn daardoor hoog. Veel bewoners die op de eerste avond afkwamen zijn bezorgd, zo lieten ze blijken, over het verloop van de transitie en willen graag serieus genomen worden.
Wanneer zal een en ander gerealiseerd worden? Komend najaar stelt de gemeenteraad een ‘volgorde van wijken’ vast en tevens een ‘startwijk’. In deze buurt zal het traject voor een uitvoeringsplan samen met betrokkenen worden gestart en kan de gemeenteraad obv de nieuwe Warmtewet een einddatum over minimaal 8 jaar vaststellen voor het stopzetten van de aardgaslevering. Een korte berekening leert dat pas na 2030 de eerste wijk overgaat van aardgas naar duurzame warmte.
Stadswijkverwarming is de afgelopen weken met drie bewonersgroepen in gesprek gegaan. Er is gesproken met bewoners van de Grasmeent en de Klavergriend over onderwerpen als isolatie en warmtesystemen. Met de Vereniging van Eigenaren van Havenzicht aan de Havenkom is een eerste verkennend gesprek geweest. Ook dat krijgt met een VvE-adviseur een vervolg. Verder wordt intensief samengewerkt met Hoge School Windesheim en worden acht studenten van de opleiding Urban Innovation bij het project betrokken,