Laatste kans om Maak Stad Almere te ervaren. Plan, leef en droom jouw stad

27 okt 2022 door De Havenaar

Laatste kans om Maak Stad Almere te ervaren. Plan, leef en droom jouw stad.

Nog te zien t/m zondag 27 november 2022. Kunstlinie Stadsforum Almere

De tentoonstelling Maak Stad Almere is nog maar t/m zondag 27 november te zien in Kunstlinie Almere. 

Stap in de wereld van Maak Stad Almere en bekijk de stad door de ogen van de bedenkers en bewoners! Precies 50 jaar geleden ging het ontwerp van de nieuwe stad in Zuidelijk Flevoland van start en om dat te markeren opende Polderblik op 8 juli in Kunstlinie de tentoonstelling Maak Stad Almere

De geplande, geleefde en gedroomde stad
In de tentoonstelling wordt de ontwikkeling van Almere in beeld gebracht aan de hand van een maquette, tekeningen en films. De tentoonstelling is ingedeeld in de geplande, de geleefde en de gedroomde stad. Bij de geplande en de geleefde stad worden de spraakmakende film Dubbelstad Almere van architect en filmmaker Jord den Hollander en vijf intieme, visuele portretten van filmmaker Soraya Pol getoond. Dubbelstad Almere beleefde eerder deze maand haar première op groot scherm tijdens het Architecture Film Festival Rotterdam en ontving daar lovende reacties.  

Podcast
Bij de gedroomde stad worden 9 podcast afleveringen opgenomen in het bijzijn van publiek. Hier gaan inwoners én experts onder leiding van Sophie Stravens met elkaar in gesprek over hun toekomstig Almere. Wat is van waarde en wat is er nodig op de langere termijn? De gesprekken zijn bedoeld voor iedereen in Almere die zich betrokken voelt bij de gebouwde omgeving.De inhoudelijke samenstelling van de tentoonstelling en de podcast afleveringen is verzorgd door curator Linda Vlassenrood. De eerste vijf afleveringen zijn inmiddels te beluisteren via de website van Polderblik. De onderwerpen variëren van ouder worden in Almere tot Almere in het jaar 2100 en het erfgoed van de jongste stad van Nederland. In de eerste aflevering praten Ivan Nio (sociaalgeograaf), Jerzy Soetekouw (directeur VMCA) en Marije Buiter (bewoner) over wat bewoners gelukkig maakt in Almere. 

Rondleidingen 
Op zondag 20 november is het nog mogelijk deel te nemen aan een rondleiding waar twee peetouders van Almere je meenemen door Maak Stad Almere en hun ervaringen en visie op de stad delen. Het zijn mensen die bij het Projektburo Almere werkten en aan de wieg stonden van Almere. Het Projektburo ging in 1972 van start als onderdeel van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. De opdracht was om een meerkernige stad te ontwikkelen op een steenworp afstand van Amsterdam. Het bureau bestond uit veel net afgestudeerde planologen, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten, architecten, sociologen en cultuurtechnici. Ze waren relatief onervaren, maar zeer bevlogen.

Op 20 november leiden Dimphy Aarts (planoloog) en Jan Frans de Hartog (stedenbouwkundige) rond.

Over Polderblik
Polderblik is een onafhankelijke stichting met als doel de kennis over en de ervaringen in Almere uit het verleden en heden in te zetten voor een gesprek over een duurzame ontwikkeling van Almere. Polderblik kijkt daarbij met een brede blik naar de stad. In haar activiteiten verbindt ze de inrichting van Almere (stedenbouw, architectuur, landschap en bestuur) met de menselijke maat. Polderblik organiseert hiertoe allerlei activiteiten voor en door Almeerders en anderen die aan het realiseren van de doelstelling bij kunnen dragen.

Samenwerking Kunstlinie / Stadsforum
Maak Stad Almere is te zien in het Stadsforum van Kunstlinie. Kunstlinie is dé culturele core van Almere. Het Stadsforum is daarom van en voor iedereen. Het Stadsforum gaat over Almere, vertolkt door de kracht van kunst. Hierbij interpreteren we kunst in de breedst mogelijke zin. Een tentoonstelling van een upcoming lokale kunstenaar, een docu over een sociaal maatscha pelijk thema uit de stad, samenkomst van community ’s of een talk van een architect over duurzaamheid of urban planning. Het Stadsforum biedt ruimte buiten de gebaande paden. Divers, inclusief en hedendaags.

Met dank aan
De tentoonstelling Maak Stad Almere wordt financieel mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Almere 2.0, BPD Cultuurfonds, Fonds21, Kunstlinie, Provincie Flevoland, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Van Eesteren-Fluck & Van Lohuizen Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds Flevoland, Erfgoedhuis Almere, Metafoor Ruimtelijke Ontwikkeling en Woningbouwatelier Almere.

Terug naar overzicht