Kunstenaars vinden ruimte voor nieuwe broedplaats

11 sep 2023 door De Havenaar

Enkele kunstenaars van broedplaats de Paal (Dateq pand) hebben ruimte gevonden voor het vormen van een nieuwe broedplaats in Almere-Stad. Ze hebben niet afgewacht, maar zijn ook zelf direct aan de slag gegaan met het zoeken van betaalbare locaties in Almere. Al snel was duidelijk dat dit niet in Almere Haven zou slagen. Na het bekijken van drie kantoorlocaties in diverse delen van Almere is de keuze uiteindelijk op de Spoordreef gevallen. 

De zoektocht ontstond doordat de kunstenaars te horen hadden gekregen dat het pand was verkocht en zij eind van dit jaar het pand uit moeten. Op het moment van nieuwe contracten tekenen, bleek dat de projectontwikkelaar de panden waarschijnlijk pas 1,5 á 2 jaar later wil afnemen en kunnen de kunstenaars langer op de Paal verblijven. Een deel heeft daar uiteindelijk voor gekozen, maar twee kunstenaars, Folkje Nawijn en Myriam Weisz gaan ervoor. Een nieuwe plek, een nieuwe broedplaats vormen met andere kunstenaars, nieuwe inspiratie, andere motivatie, volop uitdagingen. Zeker met de ruimtes die nog met kunstenaars gevuld kunnen worden en de grotere ruimte die in overleg met de verhuurder voor expo’s gebruikt kan worden, biedt veel uitdagingen en mogelijkheden. 

Een woord van dank is zeker op z’n plaats, hoewel de gesprekken met diverse personen binnen de gemeente Almere nog volop gevoerd worden. De SP, zeker Ellen van de Baan en Rijk Ravestein, hebben veel aandacht in de gemeentepolitiek voor dit probleem gevraagd en zijn nog steeds zeer betrokken. Zo ook gebiedsmanager Haven, Dineke de Geus, die vaak binnen haar netwerk lijntjes uitzette in de hoop iets geschikts voor ons te kunnen vinden. Uiteraard nog vele anderen die zich voor ons probleem hebben ingespannen.

De verhuurder is ons ter wille, heeft een huurreductie toegekend en ook over de servicekosten viel te praten. Nu is de beurt nog aan de gemeente om in het kader van de ‘pilot broedplaatsen’ ons te helpen met het opzetten en vormen van de nieuwe broedplaats Saeckenborgh Spoordreef. (Saeckendorgh is het gebouw waar de broedplaats wordt gevestigd.)

De nieuwe broedplaats wil vooraf een diversiteit aan kunstenaars ruimte bieden, met name aan personen die juist gaan voor het samen werken, elkaar motiveren, inspireren. Ook exposities houden, workshops, maar ook uitwisselingen met kunstenaars uit andere plaatsen. Geinteresseerden kunnen contact opnemen per mail: saeckenborghspoordreef@gmail.com

Ondertussen wordt er flink werk verricht om de eerste ruimtes geschikt te maken als ateliers, de verhuizers zijn druk bezig. Dat is nodig want de jaarcursussen olieverf schilderen van de diverse groepen starten half september in het nieuwe onderkomen van Atelier MW. Intussen wordt het werk van de cursisten van het afgelopen cursusjaar gedurende de maanden september/oktober in een expositie in De Goede Rede aan de Kerkgracht in Almere Haven getoond.

Terug naar overzicht