Kaalslag op Kerkgracht en Marktgracht

29 dec 2022 door De Havenaar

Het is een kale boel op de Kerkgracht en Marktgracht. Maar liefst 72 bomen, lindes, zijn – als onderdeel van een groot gemeentelijk onderhoudsplan – verdwenen. Daarvoor in de plaats komen 86 leilindes. 

De verwachting is dat deze het goed doen in de Almeerse kleigrond. De werkzaamheden hiervoor, die onderdeel uitmaken van de vernieuwing van het ‘Hart van Haven’, zijn in april 2023 afgerond. 

Omwonenden en winkeliers zijn niet bepaald gelukkig met de huidige aanblik, zonder een snippertje groen. Zij waren een boomrijke entourage gewend. Die is nu even zoek. De betrokkenen zullen nog een paar maanden geduld moeten hebben tot de vernieuwing is gerealiseerd en vervolgens een lange adem hebben alvorens de aanplant enige omvang heeft. 

Het vervangen van de bomen was, volgens de gemeente, onvermijdelijk. Deze kregen namelijk niet voldoende ruimte in de grond om optimaal te kunnen groeien. Daardoor konden ze zich niet goed ontwikkelen en verkeerden ze in slechte conditie. Sommige bomen waren er dermate slecht aan toe dat omvallen niet ondenkbeeldig was. Bovendien drukten de boomwortels de bestrating omhoog. 

Tijdens het groot onderhoud wordt de bestrating aangepakt en vervangt de gemeente waar nodig putten, leidingen en putdeksels. In de zomer zijn de kademuren van de Kerkgracht en Marktgracht al schoongemaakt. In september en oktober zijn ze tevens op enkele plekken hersteld. Het geheel maakt de grachten groener en tegelijk klimaatadaptief: bij hevige regenbuien kan het water makkelijker afgevoerd worden.

Terug naar overzicht