Houtzagerij en wijnpaviljoen als toevoegingen op Braambergen

22 mrt 2023 door De Havenaar
afbeelding: Afvalzorg.nl

door Thijs Wartenbergh

Braambergen, een door het jarenlang storten van huisafval,ontstaan heuvellandschap dat momenteel als een recreatief centrum fungeert, moet over enige tijd ook voorzien worden van een houtzagerij. Voor hout van Almeerse bodem, wel te verstaan. 

Dit idee past in een plan van Staatsbosbeheer om samen met de gemeente Almere te kijken naar mogelijkheden voor hergebruik van materialen die van Almeerse bodem komen. 

Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het maken van bouwmaterialen van vlas, hennep en olifantengras dat wordt geteeld in de Flevopolders en vervolgens weer kan worden hergebruikt in de stad. Met deze materialen wordt het mogelijk circulaire projecten te realiseren. Zoiets als het gebouw dat Circuloco van plan is neer te zetten op de Steiger. Als voortzetting (en ruimer van omvang) van de presentatie tijdens de Floriade. 

Braambergen – gelegen nabij de Kemphaan – wil zich profileren als een duurzaam, recreatief en natuurlijk energiepark. De afgelopen jaren is samen met MTBmore en Staatsbosbeheer een mountainbikeparcours gerealiseerd van ruim vijf kilometer en meer dan 200 hoogtemeters. Het parcours, aangelegd met gerecycled materiaal van de A6, is sinds 2019 in gebruik. 

Al tientallen jaren wordt op Braambergen wijn geproduceerd. Ook staan er inmiddels 26.000 zonnepanelen. Gedacht wordt verder aan de bouw van een circulair wijnpaviljoen.

Terug naar overzicht