Graffityproject Oldepoort maakt flinke vorderingen

24 mrt 2023 door De Havenaar

door Thijs Wartenbergh

Een mooi voorbeeld van street-art: de fietstunnel ‘Oldepoort’ in de Wierden. Naar een idee van grafisch kunstenaar Irma van Zijl en graffiti-artist Kasper Jongejan zijn – met behulp van een aantal jongeren – de afgelopen week flinke vorderingen gemaakt met het oppimpen van wat eerst een donkere en onveilige doorgang was. (Zie foto: Irma van Zijl met de spuitbus in actie).

De Almeerse nam enige tijd geleden het initiatief tot het opfleuren van de tunnel, die door velen als unheimisch werd ervaren. ‘Ik had dat zelf ook, ik woon hier vlakbij’, aldus Van Zijl, ‘Mensen meden deze verbinding met het centrum soms, ze maakten liever een ommetje. Ik dacht: dat is te gek, het moet anders kunnen. Het moet weer een prettige route worden om te gebruiken.’ 

Ze diende haar plan om de tunnel een metamorfose te laten ondergaan door graffiti aan te brengen (‘niet zomaar wat doen, het moest gebeuren onder toeziend ook van een professional, zoals Kasper er een is’) in bij HavenIdee. Dat werd goedgekeurd, waarmee er geld vrij kwam voor het project. 

De gemeente gaf vervolgens haar fiat aan het ontwerp dat inmiddels ten dele is uitgevoerd. De eerste reacties van omwonenden zijn zeer positief. De opzet is dat de vernieuwde Oldepoort in april officieel in gebruik wordt genomen.

Van Zijls ideaal is dat de aangepakte Oldepoort fungeert als voorbeeld voor andere, soortgelijke tunnels in Haven. Die eveneens veelal niet prettig zijn om te passeren. Een idee is wellicht om zo’n fietstunnel dan te laten adopteren door een nabijgelegen basisschool. Want de betrokkenheid van omwonenden wordt hogelijk gewaardeerd. 

Terug naar overzicht