Gouden award via reis aan boord groot zeilschip

09 mei 2023 door De Havenaar

Sophie Tigelaar en Tirza de Roos, beiden tot deze zomer 6 VWO-leerling aan de Meergronden, varen van 15 tot en met 29 juli mee op tall ship (groot zeilschip) ‘De Gulden Leeuw’ van Frederikstad (Noorwegen) naar Kopenhagen met meerdere tussenstops. Daarmee kunnen ze een gouden award winnen.

Die maakt onderdeel uit van ‘The Duke of Edinburgh’s International Award For Young People’. Dat is wereldwijd een van de grootste programma’s waarin de ontwikkeling van jongeren centraal staat. Het programma wordt in meer dan 130 landen uitgevoerd en er nemen circa 8 miljoen jongeren wereldwijd aan deel. 

De twee hebben inmiddels de niveaus brons en zilver van het award al voltooid, en willen nu goud behalen. Om daar een succes van te maken is het de bedoeling dat je een bepaalde periode werkt aan een zelfgekozen talent, sport en vrijwilligerswerk om zo je horizon te verbreden en nieuwe dingen te leren. 

‘Daarnaast, moeten we ook op expeditie: zelf een sportieve en leerzame reis organiseren. Zo zijn we voor brons twee dagen gaan wandelen in Austerlitz en voor zilver zijn we drie dagen gaan fietsen van Almere naar Woerden naar Tiel en weer terug. Voor goud hebben wij besloten om twaalf dagen mee te varen op ‘De Gulden Leeuw’. Die boottocht van Noorwegen naar Denemarken kent meerdere tussenstops’, aldus Tirza en Sophie.

Tijdens de reis zullen zij, samen met andere gemotiveerde studenten, leren over nieuwe toepassingen van duurzaamheid, zelf onderzoek doen naar duurzaamheid en zelf ook milieubewuste acties uitvoeren, zoals lokale stranden schoonmaken. Het doel van de reis is om studenten, zoals zijzelf, in aanraking te brengen met de innovaties van duurzaamheid en hun horizon te verbreden – ook op vaargebied. Ze zijn erg gemotiveerd om mee te varen met het schip en zo te leren over het milieu, zeilen en om deel uit te maken van de scheepsbemanning.

Om de reis mogelijk te maken zijn wij op zoek naar sponsoren die ons willen helpen de reis te bekostigen – in de vorm van geld of handige spullen. De twee vragen: ‘Zou u ons willen helpen door ons verhaal te publiceren op uw website en in uw krant? In ruil voor publicatie zijn wij bereid om iets terug te doen, bijvoorbeeld door tijdens onze reis een verslag te schrijven. Andere ideeën zijn welkom, zolang het zich binnen onze capaciteiten bevindt.’ Meer info via tirzaderoos@gmail.com of 06-8108 2002. (foto guldenleeuw.com).

Terug naar overzicht