Fietsend door Europa: bijna 20.000 km in tien maanden

21 jun 2023 door De Havenaar

door Thijs Wartenbergh

In tien maanden bijna 20.000 kilometer door Europa rijden met de auto is niet zo bijzonder. Maar doe zoiets maar eens op de fiets. De uit Bretagne afkomstige Sylvie en Sylvain Gastineau-Le Coq zijn in augustus vorig jaar uit hun woonplaats Auray vertrokken en rustten afgelopen dagen uit op camping de Kemphaan in Almere Haven om familie te bezoeken. 

Inmiddels hebben ze, vanuit Frankrijk tegen de klok in, delen van onder meer Spanje, Portugal, Italië, Griekenland, Turkije, Albanië, Roemenië, Duitsland, Zweden, Kopenhagen en Nederland bekeken. Wat nog wacht is België, waarbij ze in ieder geval naar Bussel gaan. 

‘Zullen we een jaar lang met de fiets door allerlei Europese landen trekken?’ Bij velen breekt na zo’n vraag het zweet uit, laat staan dat ze zo’n voorstel ook nog eens in de praktijk moeten brengen. Voor de twee fietsliefhebbers en avonturiers was een dergelijke opmerking geen schok, om niet te zeggen dat ze daar al langere tijd over nagedacht hadden.

Die kans, meerdere landen al pedalerend te verkennen (onder het motto ‘L’Europe à velo’), deed zich voor toen Sylvie met pensioen ging en Sylvain een jaar vrijaf kon nemen van zijn werk. In augustus pakten ze hun ‘bicyclette’ – met 60 kilo aan bagage – en gingen op pad. Dat zijn ze nog steeds, tot ongeveer eind juni, begin juli.

Contact met het thuisfront wordt onderhouden met het GPS-programma Polar Steps, waarbij je – via een aangemaakt account – hun route kunt volgen en door middel van foto’s en berichten een goede indruk krijgt wat ze allemaal meemaken.

De afgelopen winter is overnacht op AirBnB-adressen. Toen het weer het daarna toeliet, werd weer de tent opgezet. Vijftien lekke banden verder, een valpartij waar Sylvie twee maanden last van hield via een onwillige arm en schouder, geen ziekte, geen kiespijn, het zitvlak heeft zich goed gehouden: de twee hebben, alles overziend, geluk gehad tijdens hun ‘voyage’. 

Natuurlijk, tijdens zo’n lange periode van huis, deed zich wel eens een dip voor in de motivatie: ‘Moeten we nog zó ver?’ Dan hield een van de naasten een telefonische peptalk en ging de reis weer verder. En is het vreemd, met de hele dag in elkaars nabijheid: af en toe, maar zeer incidenteel, was er ook onderling wat vuurwerk. Maar overall is de verstandhouding volgens het duo heel goed geweest. 

Wat het mooiste is wat ze hebben gezien? Sylvain is daar uitgesproken in: Roemenië. Sylvie heeft heel veel moois gezien. Italië heeft veel indruk op haar gemaakt. Daar wil ze nog een keer naar terug. En Almere? ‘Heel apart. Veel natuur, bijzondere architectuur en veilig fietsen door gescheiden verkeersstromen en waar je maar kijkt is er groen en water.

Sylvie en Sylvain bij hun fiets en tent op camping  De Kemphaan.

Terug naar overzicht