Er groeit een opa in de tuin?

12 sep 2023 door De Havenaar

Speciaal voor het thema van de Kinderboekenweek -Bij mij thuis- hebben Michel de Boer en Helga van Kooten samen een jeugdboek gemaakt met de opmerkelijke titel “Er groeit een opa in de tuin”. Michel heeft meer dan 60 illustraties gemaakt bij dit ontroerende verhaal, terwijl Helga de tekst schreef. Het boek gaat over de vriendschap tussen een jongen en zijn opa, maar behandelt ook onderwerpen als dementie en mantelzorg. Ondanks het complexe onderwerp zorgen de boeiende tekst en luchtige illustraties ervoor dat je het boek in één ruk uitleest. Het biedt kinderen een realistisch inzicht in wat het betekent als een familielid begint te dementeren. Hierdoor is het een waardevol geschenk voor kinderen die met dit onderwerp te maken krijgen.

De eerste reacties op het boek (op Bol en Hebban) zijn zeer positief, met maar liefst 5 sterren.

Het verhaal volgt Fenno, die graag tijd doorbrengt met zijn opa. Opa was vroeger militair en samen spelen ze vaak soldaatje in het park. Langzaam wordt duidelijk dat opa achteruitgaat. Hij steelt rantsoenen uit de buurtwinkel en verbergt ze achter de plint in zijn keuken. Ook gooit hij zijn vuile was onder het bed in plaats van in de wasmand. Wanneer opa een echte buks gebruikt tijdens het soldaatje spelen met Fenno, is de maat vol voor Fenno’s moeder. Er moet iets gebeuren… Fenno wil helpen, maar hoe?

Helga van Kooten heeft in 2012 zowel Het Hoogste Woord (2012) als de John Flandersprijs gewonnen. In voorgaande jaren was ze genomineerd voor Prentenboek van het Jaar (2010) en de John Flandersprijs (2011).

Michel de Boer en zijn vrouw Leontine Gaasenbeek hebben hun eigen kinderboekenuitgeverij in Almere, gevestigd in de Blauwe Reiger in Almere Haven. Meer info over dit boek kun je vinden op www.buddybooks.nl

Terug naar overzicht