Bewoners Sportmark vrezen aanleg padelbanen

26 jan 2023 door De Havenaar
Tekst: Thijs Wartenbergh – foto: padelvision.nl

Bewoners van de Sportmark, die hun woning langs de busbaan hebben en uitkijken op tennisvereniging LTV Almere, willen een geluidsscherm tussen hun huizen en vier padelbanen. Die worden wellicht binnenkort aangelegd en zorgen, leert de ervaring, voor veel geluidshinder. Woensdagavond was er een informatiebijeenkomst over dit onderwerp.

Die hinder is gebleken bij bestaande banen. Bijvoorbeeld in de Gouwen, maar ook elders in ons land (zie ook meldoverlastpadelbanen.nl). Het is een snelgroeiende sport. Er zijn veel  overeenkomsten tussen padel en tennis. Bij padel speel je altijd in dubbelteams en volg je tennisregels. Het veld is iets kleiner dan bij tennis en heeft glazen achterwanden. Om de zijkanten staat een hek. Het grootste verschil met tennis is dan ook dat de bal steeds weer terug het veld op stuitert, waardoor je veel langere rally’s hebt.

De overlast wordt veroorzaakt door het geluid van de bal op het bat en tegen de zijwanden. Buurtbewoner Frits van der Pluijm, gisteren aanwezig bij de samenkomst: ‘Het zou mooi zijn als de gemeente met richtlijnen komt. Bijvoorbeeld geen nieuwe padelbanen binnen een straal van 500 m van woningen. Voorlopig wordt vanuit het stadhuis gezegd dat er een sportbestemming rust op het terrein en de padelvoorziening mogelijk moet zijn.’

De omwonenden ondervinden nu al de nodige hinder van de lichtmasten en het geschreeuw van tennissers die tot ‘s avonds laat actief zijn. Zij vrezen dat dit allemaal nog een paar graadjes erger wordt met de aanleg van de padelbanen.

Voorzitter Bob Westerink van de LTV Almere stelt nadrukkelijk dat de tennisvereniging nog geen vergunningaanvraag heeft ingediend bij de gemeente. ‘Alles bevindt zich nog in een voorbereidende fase. We kijken in overleg met deskundigen welke stappen we moeten nemen om aan een vergunning te kunnen voldoen. Zo hebben we een akoestisch onderzoek laten doen. Het wachten is op de uitslag daarvan’, zegt hij.

Bij dat onderzoek wordt bekeken wat de overlast voor omwonenden zou kunnen zijn. Westerink acht het niet ondenkbaar dat de vereniging aan de hand van deze gegevens (de resultaten gaan naar de gemeente die ze extra laat toetsen) de aanleg van de padelbanen afblaast. Hij gaat er echter vanuit dat in goed onderling tot iets gekomen wordt, waarmee aan de wens van de LTV-leden – die de padelbanen in grote meerderheid graag zien gerealiseerd – wordt voldaan.

‘Stel dat de uitkomst is dat er bijvoorbeeld een geluidswal moet worden aangelegd om hinder tegen te gaan. Dat geld daarvoor hebben we niet. Het moet wel financieel haalbaar zijn, De padelbanen vormen al een aanzienlijke investering.’ Hij wil niet aangeven om wat voor bedrag het gaat.

De gemeente heeft het liefst dat de padelsport wordt aangeboden door bestaande tennisverenigingen en niet door commerciële partijen, aldus Westerink. Volgens hem heeft de LTV reeds in een vroegtijdig stadium de informatiebijeenkomst van eerder deze week belegd. ‘We willen in gesprek met omwonenden. Het moet niet wij contra zij worden. Het mag niet zo zijn dat we al een vergunningaanvraag hebben lopen en dan pas deze nauw betrokkenen op de hoogte stellen’, meent hij. Binnenkort is er opnieuw een overleg met buurtbewoners. Daarbij worden recente ontwikkelingen in het proces gedeeld. ‘We willen daarin volledig transparant zijn’, aldus Westerink.

Terug naar overzicht