Annemarie Jorritsma sluit zich aan bij shantykoor Almere

15 sep 2023 door De Havenaar

door Thijs Wartenbergh

Raadslid in Bolsward, Tweede- en later Eerste Kamerlid (ook fractievoorzitter), minister, burgemeester van Almere en VNG-voorzitter in ruste, Almeerse Annemarie Jorritsma, heeft zich aangesloten bij shantykoor Almere. Ze keert daarmee terug naar een oude liefde van haar: het zingen van zeemansliederen, want dat zijn shanty’s. 

Voor velen zal die voorkeur voor het laten horen van dit soort liedjes geen verrassing zijn. Met muziek bezig zijn, zowel passief als actief, is namelijk een hobby van haar. Als burgemeester van Almere pakte Jorritsma in besloten kring maar ook tijdens openbare gelegenheden nogal eens de microfoon om zich te storten op Tina Turner’s ‘Proud Mary’ om dat te ondersteunen. 

Wat betreft de shanty’s begon de interesse voor songs waar vooral zeelui bij betrokken zijn in de jaren negentig in Bolsward. Daar werd toen het shantykoor Skomjend Wiid opgericht. Zij heeft daar diverse malen meegedaan als gastzanger. Een gemengd koor overigens, nogal bijzonder in die tijd, gezien de aard van de songs: liederen waarin zeemannen de hoofdrol spelen. Shantykoor Almere is vorig jaar pas overgestapt op het toelaten van vrouwen tot het op dat moment volledig uit mannen bestaande gezelschap. Er zijn elders nog steeds shantykoren die de rijen gesloten houden en niets willen weten van het toevoegen van dames tot hun ploeg.

Jorritsma: ‘Ik zit inmiddels, doordat ik niet meer in de Eerste Kamer zit, wat flexibeler in mijn vrije tijd. Daardoor werd het makkelijker om me aan te sluiten bij dit lokale shantykoor.’ Het begon, wat de shanty’s betreft, weer te kriebelen toen ze de Almeerse zanggroep zag optreden, vorige week zaterdag toen ze aanwezig was bij het tot monument verklaren van het bivakhuisje op volkstuinvereniging Water-Land. 

Bij het horen van de voor haar bekende liedjes, raakte ze zo enthousiast dat ze zich spontaan voegde bij het koor en begon mee te zingen. Voorts maakte ze een afspraak om twee dagen later aanwezig te zijn bij de repetitie van de shanty-liefhebbers. Ze heeft die avond twee songs solo gezongen. Jorritsma: ‘Het is logisch dat ik nog niet meteen meega naar optredens. Ik moet me nog even settelen in dit gezelschap en het repertoire leren kennen. Daarna zal ik graag, zoveel mogelijk als ik kan, aanwezig zijn bij een uitvoering.’

Annemarie Jorritsma met haar echtgenoot Gerlof na het optreden bij volkstuinvereniging Water-Land van shantykoor Almere. Zittend pr-man Edze Hiemstra. 

Terug naar overzicht