Boodschappenhoekje

Het Boodschappenhoekje Almere komt op voor mensen die het wat moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen.

Stichting Het Boodschappenhoekje Almere is In 2012 begonnen als een buurt initiatief in Almere Haven, waar we op kleine schaal brood en andere producten uitdeelden aan buurtbewoners, die tegen de armoede grens leefden. Sindsdien is er een hoop gebeurd en zijn we op 18 februari 2021 een Stichting geworden met inmiddels een cliëntenbestand van 140 gezinnen. Wekelijks delen we voedsel tassen uit aan ongeveer 50-60 huishoudens en elke maand komt daar een tas vol houdbare producten bij. Met de feestdagen zorgen we voor een speciaal gevulde tas, zodat ook zij, net als een ander, kunnen genieten van een paaseitje, feeststol etc. Ook de kinderen worden niet vergeten. Met Sinterklaas krijgen de kinderen allemaal een tas met lekkers en cadeautjes en mogen ze even bij de Sint op bezoek. Met de zomervakantie maken we een vakantiepakket en als ze naar school gaan een “back to school tas”.
We geven de mensen persoonlijke aandacht en als het nodig is verwijzen we mensen door naar een andere stichting of gemeente voor verdere ondersteuning.

Onze activiteiten zijn gaandeweg ook steeds verder uitgebreid. Zo geven we voorlichting over de houdbaarheid, het bewaren en bewerken van voedsel (vriezen, koken, bakken, drogen, wecken, ect) en reiken we recepten aan. Daarnaast organiseren we workshops over wat je met bepaalde groentes kunt doen.
Ook bieden we de mogelijkheid om herstel/vermaak van kleding, gordijnen etc. bij ons te komen doen in ons naaiatelier, dat iedere dinsdagmiddag is geopend. Er kan gebruik gemaakt worden van stoffen, naaimaterialen, en naaimachines alles onder begeleiding van een naaicoach. Uitgaanspunt hierbij is “wij helpen, maar je moet het zelf doen!”
Op de dinsdagochtend kun je bij ons terecht om te leren haken. ook als je al kunt haken is het gewoon gezellig om dit samen te doen.
Op de woensdag middag is het gezellig quilten. Ook hier geld dat het gezelliger is om het samen te doen en als je het niet kan, dan wordt je dit geleerd. Bij al onze activiteiten is een deskundige coach aanwezig on je te helpen.

Als Stichting Het Boodschappenhoekje Almere kunnen we het armoede probleem niet oplossen, maar we proberen het wel draaglijk te maken. Daarnaast vinden we het belangrijk de voedselverspilling tegen te gaan. We werken dan ook veel met vers producten van leveranciers, die kort aan de datum kunnen zijn, zodat dit niet nodeloos wordt weggegooid. Gedoneerde vers producten worden zo veel mogelijk dezelfde dag nog aan onze cliënten beschikbaar gesteld.

Voor de financiële ondersteuning heeft de Stichting de facebookgroep “Het Koophoekje Almere” opgericht, waar we tweedehands spullen verkopen voor lage prijzen. Dit is een win-win situatie omdat de spullen niet nodeloos weggegooid worden en de opbrengst weer gebruikt wordt voor het vullen van de tassen.
Daarnaast organiseert de Stichting iedere laatste zaterdag van de maand een grote rommelmarkt in Almere-Haven. De rommelmarkt is inmiddels een begrip in Haven en zorgt niet alleen voor onze inkomsten, maar heeft een hoge verbindende werking in Haven.

Als Stichting staan wij voor saamhorigheid, het samen delen en samen elkaar ondersteunen zonder oordeel of vooroordeel.

Bekijk de website van Boodschappenhoekje
Terug naar overzicht